Sistema Públic Cooperatiu integral

En aquest context actual i quan l’aplicació del model estatista resulta contraproduent (la sanitat ens pot matar; l’educació, ens fa esclaus del sistema…) necessitem canviar el nostre prisma i recuperar el que és públic. Per fer-ho, sembla una bona via la d’iniciar col·lectivitzacions de béns, terrenys i habitatges on poder desenvolupar projectes autogestionats al marge del pensament únic establert per l’Estat i el mercat capitalista.

Organitzant-nos de manera col·lectiva i cooperativa podem generar iniciatives que tinguin com a objectiu cobrir les necessitats de tots i totes nosaltres, per recuperar el públic com a bé col·lectiu, ni Estatal ni privat, forma natural de gestió emanada de la cooperació entre humans.Quan parlem de construir una gran xarxa d’autosuficiència, és important subratllar que l’objectiu ha de ser el de cobrir les necessitats bàsiques de tothom, mitjançant l’acció col·lectiva i l’art de l’autogestió. Algunes d’aquestes necessitats bàsiques serien l’alimentació, l’educació, la cultura popular, la salut, l’habitatge, el transport i l’energia que requereix, la llum o l’escalfor, per citar-ne algunes

Entenem, per tant, la salut i l’educació com a dret i bé públic, que s’ha de garantir de manera comunitària, generant espais d’aprenentatge col·lectiu on el coneixement pugui ser compartit de manera lliure.

Amb això volem dir que necessitem empoderar-nos i pasar de l’assistencialisme al cooperativisme, superar l’Estat de benestar per un sistema enxarxat de suport mutu. L’Estat ens vol docils i subsidiats, nosaltres apostem per l’acció de cooperar i generar recursos des de l’autonomia, decidint col·lectivament quines son les nostres necessitats materials i no-materials.

Aquest gran projecte, com és el de posar en marxa un sistema públic cooperatiu està veient nèixer les seves primeres realitats concretes. A finals de gener d’aquest 2013, s’ha iniciat el periode d’altes al Sistema de Salut Pública Cooperativista, i aquest dilluns 11 de febrer es posa en marxa el primer CAPS d’AureaSocial. Més de 50 professionals estan treballant conjuntament per fer possible aquesta primera realitat, de la que esperem que en breu hi haurà d’altres rèpliques al llarg del territori.

http://salut.cooperativaintegral.cat

Entretant l’enxarxament al voltant de les propostes anomenades d’educació lliure, està permetent que ens comencem a plantejar com tirar endavant un sistema educatiu públic i cooperatiu, que permeti a totes les famílies, més enllà de la seva situació econòmica i social, accedir a un model pedagògic que reforci les inquietuds i qualitats naturals dels infants per l’aprenentatge, sense dirigir-los i fer-los passar per un sistema educatiu oficial que aspira a la perpetuació del règim establert.