La marxa pel decreixement

Després del Dia sense Cotxes, un grup de persones relacionades i no tant relacionades amb el decreixement, però totes implicades en diferents moviments socials,  comencen a tirar endavant una idea: preparar una marxa pel territori. Una marxa amb bicicleta per Catalunya per a  fer xarxa per una nova manera de viure i d’organitzar-nos, plantant la llavor del decreixement arreu. Amb aquesta idea es crea el col·lectiu nòmada Temps de Revoltes2, que enuncia:

Posem en Marxa el decreixement perquè és Temps de Re-voltes, perquè és necessari construir una altra manera de viure, i perquè per fer-ho, cal conèixer com vivim i cap a on porta el model de vida que ens estan venent. És hora de començar una Marxa respectuosa amb la natura, que recorri, visiti, intercanvii i creï amb totes aquelles organitzacions locals de cada territori. És hora d’alliberar-nos del poder del sistema dominant, d’organitzar la insubmissió, de reagrupar-nos, de prioritzar les alternatives, i d’interconnectar-les unes amb les altres. És hora de deixar de treballar per l’economia de creixement i dedicar-nos a practicar el decreixement.3

D’octubre de 2007 a gener del 2008, un grup de persones organitzen la logística de tota l’aventura i els contactes al llarg de tot el territori català. Van ser dos mesos i mig de pedalades per més de 45 poblacions de 35 comarques catalanes, acompanyats per una furgoneta elèctrica solar. Els continguts que van preparar-se per a difondre, van enriquir-se en cada lloc per on la marxa passava, doncs es generaven espais de debat i reflexió, amb l’objectiu de posar aquesta idea en comú amb tots els col·lectius i persones que anem trobant, per a construir-lo conjuntament.
Com a recull, destaquem les següents idees:

  • Decreixement a nivell local, fomentant l’agricultura de proximitat, l’organització dels consumidors en cooperatives per a fugir de les grans distribuïdores, l’autoproducció i l’intercanvi local, les energies renovables i de distribució descentralitzada i propera, entre d’altres
  • Organització social cooperativa i solidària, no jeràrquica i auto-organitzada, recuperant coneixements i oficis antics que ens ajudin en la nostra autosuficiència. Treballar menys i millor, recuperant més temps per a nosaltres mateixos i per la implicació social i cultural.
  • Una altra economia que davant dels grans reptes socials i ecològics que ens esperen, ens permeti confrontar-nos amb el sistema dominant des d’una nova autonomia, una nova força. Espai d’afinitats, d’intercanvis, de sinèrgies entre el camp i la ciutat, d’economia solidària, monetària o no.

De tota aquesta experiència es va fer un documental “Tot sobre la Marxa” , des del col·lectiu Temps de re-voltes
Al mes de maig  la marxa arribarà a l’àrea metropolitana de Barcelona i, poble a poble,  barri a barri, s’anirà teixint la consciència del decreixement a la gran ciutat, i també a d’altres poblacions properes durant els mesos de maig i juny.