El temps del sí

afou_0

Ca La Fou, un dels projectes autònoms d’iniciativa col·lectivitzada de la CIC.

Construïm una altra societat
En les següents linies fem un resum cronològic, que recull el procés emergent cap a una revolució integral per a la construcció d’una altra societat.

Crisi sistèmica i decreixement
El decreixement planteja la necessitat d’una reestructuració social, a causa del creixement exponencial i sense limits de l’economia de mercat a través de l’extracció desmesurada de recursos naturals com el petroli (peak oil). Entre altres iniciatives, la marxa pel decreixement va recórrer el territori català durant 4 mesos, l’any 2008, compartint experiències i problemàtiques amb les iniciatives i projectes locals.

Arrel del col·lapse econòmic que va sortir a la llum el setembre de 2008 i que va ser denunciat a la publicació Crisi (17/09/2008), va agafar força arreu de Catalunya el moviment pel decreixement en el marc de les alternatives al capitalisme.

Sis mesos mes tard, la publicació Podem viure sense capitalisme (17/03/2009), va fer referència per primera vegada a la idea de les cooperatives integrals i a partir d’aquí diversos grups de persones van començar a treballar per fer realitat aquesta proposta.

Cooperativa Integral Catalana
www.cooperativaintegral.cat

La Cooperativa Integral Catalana (CIC) és una iniciativa autogestionària per construir des de baix una altra societat, mitjançant l’autoorganització i l’acció assembleària. L’activitat de la CIC es va iniciar al maig de 2010, i de llavors ençà ha teixit una xarxa de projectes i iniciatives autogestionàries a nivell bioregional i local, dinamitza l’empoderament col·lectiu, a través del suport mutu i d’altres recursos comuns i col·lectivitzats, i es protegeix de l’acció de la banca i de l’Estat. La coordinació de l’activitat productiva, que facilita el treball cooperatiu, és la base per a l’impuls d’un sistema public cooperatiu integral. L’objectiu principal és garantir que tothom pugui cobrir les seves necessitats bàsiques, cadascú segons les seves possibilitats. Aixó vol dir recuperar allò públic com a bé comú, en mans de les persones, sense intermediaris.

Publicació Rebel·leu-vos
El 15 de març de 2012 va sortir a la llum la publicació per a l’autogestió Rebel·leu-vos, que feia un recull  d’experiències autogestionàries emergents i consolidades en el marc de les cooperatives integrals. Se’n va fer un tiratge de 500.000 ejemplars, repartits principalment pel territori de l’Estat de manera autoorganitzada.
www.rebelaos.net

Xarxa de cooperatives integrals
L’estiu de 2011 es va fer un important esforç per fer conèixer tot el que s’havia treballat fins llavors en el marc de la Cooperativa Integral Catalana, a partir de l’interés que havia generat la via autogestionària entre moltes persones i col·lectius arran de l’explosió del moviment 15-M. Aquesta va ser la guspira que va fer que moltes persones es comencessin a trobar en els seus territoris, per començar a organitzar-se.

Convocats per la Cooperativa Integral Catalana, la primavera de 2012 va tenir lloc a Tarragona la primera trobada sense fronteres de cooperatives integrals, on va reunir-se l’incipient moviment de cooperatives integrals.

Aquest va ser el començament d’una comunicació i d’una coordinació entre diferents cooperatives integrals, que de manera informal s’agrupen en la xarxa de cooperatives integrals que la primavera de 2013 celebraran la segona trobada conjunta.

Actualment, hi ha una dotzena de cooperatives integrals emergint, principalment a la peninsula Ibèrica.
https://n-1.cc/g/cooperativas-integrales

Cooperativisme integral
Aquest procés d’autoorganització de les cooperatives integrals, pas a pas i sense grans escarafalls, està generant un model de transició per construir una altra societat, basada en l’empoderament individual i col·lectiu, el canvi d’estructures, la millora de les qualitats humanes…, reforçant els llaços de confiança, la solidaritat i el suport mutu.

El cooperativisme integral és, doncs, una alternativa real i vivencial, bastit més enllà de les deshumanitzadores estructures de l’Estat i del mercat, superant també el cooperativisme tradicional, per abordar de manera integral la construcció d’una altra societat.

Internacionalització
El 26 de gener de 2013, després de 7 anys del llançament de «L’altra campanya», el moviment indígena zapatista, a través de l’EZLN, va fer públic un comunicat en el qual expressa la voluntat de fer nous passos en la construcció de l’autonomia des de baix i la internacionalizació d’un procés global de canvi. Com diuen ells…

«…hem respost afirmativament a la pregunta  “Podria ser d’una altra manera?”. Falta respondre a les preguntes que s’apleguen després d’aquest sí: com és aquesta altra manera, aquest altre món, aquesta altra societat que imaginem, que volem, que necessitem? Que hem de fer? Amb qui?»

http://enlacezapatista.ezln.org.mx/2013/01/26/ellos-y-nosotros-v-la-sexta-2/

Aquest “temps del sí”, propugnat pels zapatistes, coincideix amb el moment d’internacionalització que, també, des d’alguns dels impulsors de la CIC, s’està treballant per tirar endavant.

Per a més detalls i informació d’aquest procés i de la implicació que hi està tenint l’Enric Duran, podeu consultar l’apartat trajectòria d’aquest blog.

 

This post is also available in: Spanish

Speak Your Mind

*