Comunicat llegit a l’entrega del premi Drets Humans del Festival de Cinema i Drets humans de Barcelona

Enric des de la Pantalla del cine de Texas de Barcelona.

Enric des de la Pantalla del cine de Texas de Barcelona.

Gràcies Fina per tot el suport que m’has donat sempre i per recollir el premi en persona quelcom que jo no puc fer avui, perquè fa prop de 4 anys que tinc una ordre de recerca i detenció a l’estat espanyol, que encara segueix vigent. Tot i així en els propers dies reactivarem la campanya #Retornenllibertat per a que el proper any el 2017, puguem convertir el seu lema en una realitat.

Gràcies també al Festival per la valentia i determinació en atorgar el premi a una causa que no compta amb el suport dels poders estatals, corporatius i mediàtics.

Més enllà de la meva situació personal, crec que és un gran encert relacionar la denúncia de l’actual sistema bancari amb els drets humans, ja que el privilegi bancari de la creació de diners suposa una absoluta penalització per als drets socials, econòmics i ecològics.

No és un nou problema, ja que per generacions aquest sistema financer, que crea diners del no res i en fa pagar interessos, ha estat responsable de la transferència d’una inimaginable quantitat de recursos per fer als pobres més pobres i als rics més rics. Fet que es va comprovar ja totalment amb tot el que va venir després amb la crisi bancària i la crisi econòmica que ha afectat la major part de la població.

Han passat moltes coses en els darrers 8 anys, de l’anomenada crisi, però molt poques realment per solucionar el problema des de l’arrel. La reforma del sistema de creació de diners ha arribat a debat públic només en alguns països. En concret bàsicament, Gran Bretanya, Suïssa i Islàndia.

En el parlament de Londres es va debatre el 2014, però allà va quedar en el debat. No és poc, ja que va ser el primer cop que es debatia en 170 anys.

Islàndia va crear l’any passat una comissió de treball del parlament per valorar la reforma del sistema de creació dinerària.

A Suïssa hi ha un referèndum pendent sobre si els bancs privats haurien de seguir creant diners o no.

Però només això i malauradament cap d’aquests països en la Zona euro. Tot i que diversos Estats de l’Euro, especialment els del sud d’Europa estan pagant en interessos de deute un % important del seu pressupost, que redueix la seva capacitat per dedicar-se al benestar de les persones. Encara que sobre el paper son els Estats els que han definit els poders del Banc central europeu que ara els fa pagar tant durament per diners creats del no res. Mentre moltes de les entitats bancaries existents tenen excés de liquiditat en els mercats especulatius, alhora en manca en l’economia real, perquè no els hi es prou lucrativa. Ni tan sols les polítiques expansives del BCE amb els tipus d’interès 0% han funcionat per alimentar la roda de l’economia real.

Amb tot això no hi ha un qüestionament fonamental en les institucions polítiques del paper del sistema bancari. Entre d’altres raons perquè s’han encarregat de fer-lo tan complex precisament per evitar que la major part dels polítics i de la població en general l’entenguin.

En resum, tot i que ha estat demostrat que el sistema financer actual perjudica el desenvolupament de l’economia real i de la millora dels drets socials i econòmics, no podem esperar que sigui el mateix sistema financer que ens ha portat on estem el qui ens tregui les castanyes del foc; sino que tenim el repte i la responsabilitat de construir un nou sistema financer que posi en el centre de la seva activitat els essers humans i el planeta.

Sense esperar a que el sistema financer oficial es reformi a si mateix, diversos col·lectius portem anys treballant per construir un nou sistema bancari, en el que el finançament estigui centrat en donar suport a les activitats importants de l’economia productiva per cobrir les necessitats de la gent.

En que el cooperativisme, sigui una activitat central, de l’activitat financera. i on les bones pràctiques ecològiques siguin una condició bàsica.

Un nou sistema bancari en que la creació de diners esdevingui un bé comú, un dret bàsic, que ningú pugui abusar-ne per interessos lucratius o polítics, sino que cada activitat econòmica d’utilitat social i ecològica hi pugui tenir accés per dur a terme la seva activitat.

Una nova manera de fer banca, que demostri al Banc Central Europeu i tots qui l’avalen que hi ha una altra manera de fer i que encara que no ho facin ells, ho farem nosaltres.

Un nou sistema bancari que no és només un somni, sino que amb FairCoop i diverses xarxes i col·lectius anem camí de convertir en una realitat incipient en aquest proper any 2017.

Així que us demano que hi estigueu pendents.

Dues fites pel 2017. #Retornenllibertat i construir un nou sistema bancari per la gent.

La gent, és a dir un poble rebel, autoorganitzat i lliure és tot amb el que comptem.

Necessitarem tot el vostre suport, la vostra confiança i la vostra participació, per poder-ho aconseguir.

Gràcies avui a totes per ser-hi!

 

 

This post is also available in: Spanish, English

Speak Your Mind

*