Campanya Contra l’Europa del Capital i la Guerra. Carta a la Ciutadania

Carta a la Ciutadania

A través d’aquestes línies, des de la Campanya contra l’Europa del Capital volem fer arribar a tota la ciutadania les nostres valoracions i reflexions sobre tot el que ha passat al voltant de la cimera de Barcelona de la Unió Europea i el que proposem d’ara endavant.

Han estat uns dies que ens han fet somiar. Les diverses activitats que s’han organitzat en el marc de la Campanya han vist com superaven àmpliament totes les previsions de participació que havíem anticipat. Com sabeu, el punt culminant d’aquestes jornades històriques ha estat la manifestació que ha reunit 500.000 persones pel centre de Barcelona. Aquesta fita ha estat un missatge contundent, localitzat aquí però amb forta repercussió internacional, que demostra que els sectors crítics amb el Capitalisme i la seva fase Neoliberal, després de l’11 de setembre, no solament no han minvat sinó que s’han ampliat a una part important de la ciutadania. La Unió Europea, pretesa cosina més social dels EUA, no ha pogut quedar resguardada d’aquesta riuada dissident. Seguint l’agenda del bloc més neoliberal representat per Aznar, Blair i Berlusconi, els caps d’estat europeus han quedat en evidència: mentre a la seva cimera se seguia parlant de privatitzacions, dèficit zero, mobilitat i tancaments de fronteres, al carrer es parlava de dignitat, justícia, drets, llibertats i solidaritat entre pobles.
L’èxit no ha estat nostre sinó de la gent que va sortir al carrer, la gent que estava emprenyada per l’estat d’excepció que s’havia creat a la ciutat; la gent indignada amb els falsos discursos dels polítics de sempre.
L’encert l’hem tingut doncs en saber oferir un espai diferent als tradicionals: obert, divers i participatiu, on cadascú l’ha pogut fer seu segons la seva manera de fer.
Felicitem totes les persones que d’una manera o altra han estat partícips d’aquest resultat. Us felicitem perquè heu tornat a creure en la mobilització popular. Us felicitem perquè heu sabut desgranar el nostre missatge de la intoxicació institucional que ha intentat atomitzar-lo. Us felicitem perquè heu estat al carrer desobeint el terror policial. Us felicitem perquè una majoria heu sortit a buscar el sector de la manifestació que més us allunyés d’allò institucional. Us felicitem per haver sortit a expressar-vos amb les vostres pròpies raons.
Hem estat 500.000 persones fermes, contundents i alegres, i ningú, ni cap partit, ni cap sindicat, ni cap discurs, se’n pot apropiar; la manifestació ha estat l’ èxit de cadascú de vosaltres i de tothom.

Hipocresia institucional: falses felicitacions per una banda i detencions indiscriminades per l’altra
Després d’aquest esdeveniment històric, totes les institucions han volgut penjar-se medalles i despolititzar les valoracions. La Delegació del Govern, afirmant que ha estat gràcies a seva capacitat negociadora i la labor policial. Reconeixerà que només hi vam parlar per fer respectar el nostre dret a manifestació que estava en qüestió? Reconeixerà que en aquests dies la gran majoria d’enfrontaments, situacions de terror i càrregues han estat causades indiscriminadament per la policia? Val més que sí, perquè quan la protesta és tan àmplia, el boca a boca de tots els testimonis pot donar la volta al món i tornar…
L’Ajuntament i la Generalitat ens feliciten per ser tan cívics quan ens manifestem. Qualificaran de cívics també tots els entrebancs que ens han causat en el procés organitzatiu de les manifestacions? Opinaran algun dia d’allò que ens fa sortir als carrers, és a dir, dels arguments que hi ha darrere les mobilitzacions? Valoraran el fet de que la convocatòria principal de la manifestació tenia un clar to anticapitalista i de rebuig a la classe política?

Després de les manifestacions, les úniques respostes que hem sentit a part d’elogiar la policia i el nostre civisme han estat les detencions indiscriminades, la vulneració dels drets humans a comissaria, les tortures i les proves falses. Més de 40 persones afronten acusacions penals després de la cimera de Barcelona.
Molta gent va veure com van ser realment les detencions, i tothom sap que li podria haver passat a qualsevol persona jove que hagués anat amb pinta de manifestant per la zona de la persecució policial. Per això cridem a la ciutadania a participar a totes les convocatòries per aturar aquesta injustícia.

La Campanya contra l’Europa del Capital i la Guerra continua
Aquesta Campanya es va concebre com a element aglutinador de cara a les mobilitzacions de denúncia de les polítiques de la Unió Europea en el transcurs de la Presidència Espanyola. Per això recordem que encara queden moltes cites de mobilització, les principals aquestes:

– 22 / 23 d’abril: Conferència Ministerial Euromediterrània a València. Del 19 al 23 d’abril es desenvoluparan les mobilitzacions de rebuig.
– 17/ 18 de maig: Cimera UE / Amèrica Llatina i Carib a Madrid i en oposició el Fòrum Social Transatlàntic.
– 21 / 22 de juny: Consell Europeu de Caps d’Estat a Sevilla. Entre el 20 i el 22 de juny es desenvoluparan les activitats alternatives del Fòrum Social de Sevilla.

Aquestes, entre d’altres, són les cites que denunciarem tant des de Catalunya, amb diferents activitats que convidem tothom a coorganitzar, com donant suport i participant a les mobilitzacions que tinguin lloc a cadascuna d’aquestes ciutats.

Més enllà del juny, quan finalitzi la presidència espanyola de la UE i aquesta campanya, els motius per rebutjar l’Europa del capital i la guerra i per construir alternatives continuen, per això et convidem a seguir llegint aquesta carta que t’informarà més àmpliament de les nostres propostes.

Continguts de transformació radical i noves formes de fer política
Un dels lemes principals de la campanya és “Contra l’Europa del capital i la guerra, un altre món és possible”. Amb aquesta expressió ja queda prou clara la vinculació de la nostra campanya amb continguts de transformació rotunda de la societat en què vivim. Per això les nostres alternatives són igualment rotundes:
Volem una Europa que anteposi la dignitat, la llibertat i la igualtat de les persones de tota la població mundial a qualsevol altre objectiu.
Volem l’abolició de tots els exèrcits, i que la solidaritat i la convivència siguin el criteri de relació entre els pobles.
Volem arreu del món la lliure circulació de les persones i que s’aturin totes les discriminacions, per motius de raça, gènere, religió, orientacions sexuals, nivell econòmic i qualsevol altre.
Volem una producció, comerç i consum en equilibri ecològic i amb el medi ambient. En aquest sentit, volem prioritzar la producció de béns necessaris, lligats a la millora de la qualitat de vida i anul·lar el transport especulatiu de productes d’una punta a l’altra del planeta.
Volem uns mitjans de comunicació lliures dels poders polítics i econòmics d’una minoria privilegiada i que puguin ser gestionats de manera democràtica per la ciutadania.
Volem acabar amb l’explotació de les persones per una elit de propietaris dels mitjans de producció.
Volem una democràcia real en què les decisions siguin preses pels què els afecten.
I molt més…
La majoria de nosaltres pensem que moltes d’aquestes alternatives que estem plantejant entre tots i totes només seran possibles si acabem amb el capitalisme com a sistema que condiciona tota la nostra vida.
No pensem que es puguin arreglar les coses, proposant reformes que només intentin millorar les institucions existents i les seves lleis. De propostes n’hi ha moltes des de fa temps, però la qüestió és que qui haurà d’aplicar aquests canvis són els perpetuats poders polítics que governen gràcies al poder de les empreses transnacionals. Considerem prou provat l’immobilisme de la política institucional collada per tots els estaments de poder del sistema i ens desmarquem d’aquesta via com a forma de transformació social. Els partits polítics de l’esquerra parlamentària representen, doncs, un punt de vista diferent al nostre que no compartim.
.
No solament tenim reivindicacions de transformació global de la societat. També pensem que determinades mesures concretes poden ser bons passos endavant de cara a apropar-se a aquestes reivindicacions, però no creiem gaire en la voluntat política dels governs per assumir-les i ens afirmem en la desobediència civil, l’acció directa, la coordinació de totes les qui coincidim i l’autogestió com a formes de lluita, pressió i construcció per aquestes millores concretes, tal com es va fent des de diversos moviments socials en els darrers temps. La insubmissió al servei militar, l’autoreducció del rebut de l’aigua, les okupacions d’espais buits, les campanyes de solidaritat política amb altres lluites, les vagues de treballadores, la desobediència estudiantil a la LOU, el boicot a les empreses transnacionals, el desenvolupament de mitjans alternatius i les xarxes d’economia alternativa. Entre d’altres, són exemples de les formes de lluita que reafirmem i que seguirem encoratjant.

Cridem a la ciutadania a participar directament de la transformació social
Les nostres alternatives estan contínuament obertes a debat col·lectiu i millora però el que no és negociable es la forma en que les volem debatre: les volem debatre a través
d assemblees obertes; no en negociacions hermètiques amb les institucions. Entenem la democràcia directa i de participació sobirana i autogestionada per la gent, com la nostra alternativa al sistema polític actual, i entenem les assemblees obertes de persones lliures com l’expressió d’aquesta alternativa en la nostra campanya i en els moviments socials crítics en general.
Entenem que la diversitat és part de la nostra força, Rebutgem el missatge únic, i volem fer saber que tenim molts missatges diferents que es respecten i s enriqueixen mútuament. Per això entenem les assemblees unitàries més con un espai de trobada, d’intercanvi mutu i construcció de consensos que com un òrgan sobirà i decisori. Afirmem el valor de la descentralització de les decisions i de l’autonomia de totes les assemblees, grups d’afinitat, col·lectius i persones que participen d’aquesta assemblea unitària de la Campanya contra l’Europa del Capital.
Un altre món és possible, sí; però molts móns són possibles dintre d’aquest món que està en construcció.

Per tot això afirmem que cap partit parlamentari actual no pot representar les nostres propostes de fons i cridem tothom per fer política d’una altra manera. Animem la ciutadania a organitzar-se en assemblees de barris, a muntar assemblees a les universitats i a la feina, a organitzar-se assembleàriament fins i tot a casa… Cridem a totes les assemblees d’arreu a coordinar-se per esdevenir un contrapoder social a les elits polítiques i econòmiques.
Animem així tothom a participar directament de la transformació de la societat partint de l’entorn vital de cadascú i a connectar en els debats i en les accions, les problemàtiques concretes amb les causes estructurals que les provoquen.

Després de la multitudinària manifestació del 16 de març, ara sabem tots i totes que hi ha molta gent que vol canviar les coses i que cada vegada som més. Sabem que és un procés llarg, però també que anem pel bon camí.

Per això, ara especialment, t’animem a decidir sobre la teva pròpia vida, a participar amb tothom en la construcció d’una altra realitat.

Perquè som milions i el planeta no és seu…

Campanya Contra l’Europa del Capital i la Guerra
Barcelona, 13 d’abril de 2002

+ informació:
infoUE@pangea.org
http://barcelona.indymedia.org
http://www.pangea.org/campanyaUE

Speak Your Mind

*