Tornant a la història del Col·lectiu Crisi.

El Col·lectiu Crisi va neixer per donar continuitat a la publicació Crisi, i les seves propostes de rebutjar el sistema financer dominant i construir-ne alternatives. El col·lectiu crisi va culminar al març del 2009 amb la publicació de “Podem viure sense Capitalisme” i l’entrada a la presó de l’Enric.

Així Crisi, inclou un intens periode de 6 mesos el qual coincideix amb el primer període de clandestinitat de l’Enric, període en el que es van ser possibles diferents línies d’acció d’important impacte i conseqüencies posteriors.

  • La dinamització dels fòrums de l’antiga web www.17-s.info (ja extinguida) amb la primera comunitat activa de deutors i hipotecats del sistema bancari. Des d’aquest ámbit es va col·laborar amb el nucli d’activistes per l’habitatge que després formarien la PAH de Barcelona.
  • La dinamització de les primeres mobilitzacions socials contra la Crisi en el marc d’una crida internacional, el 15 de novembre del 2008, sota el lema Tothom al carrer el 15-N ; la crisi que la paguin ells i que va aconseguir que s’autoconvoquessin més d’un centenar de concentracions a diferents ciutats de la península ibérica.
  • La campanya de la vaga d’usuaris i usuàries de Bancs, iniciada al novembre del 2008, la qual va ser precursora d’iniciatives de desobediència económica que han sorgir posteriorment.
  • La recerca, investigació i definició del concepte de Cooperativa Integral, la primera guia del que seria una cooperativa integral i finalment l’article a la publicació podem, que va ser precursor de la CIC i del moviment de cooperatives integrals.

Mentre algunes d’aquestes iniciatives tenien continuitat, a inicis de febrer del 2009 es va constituir l’equip de redacció de podem, que donaria el relleu a Crisi, simbolitzant així la priorització de la construcció d’alternatives.

En la seva situació de clandestinitat l’Enric, integrava el nucli base del col·lectiu amb el que després col·laboraven de diverses maneres persones des d’internet i les que donaven suport des de l’infoespai a Gràcia. Ara bé, aquest nucli base del col·lectiu no el va formar sol, sino que va integrar-lo conjuntament amb Lirca, qui va mantenir la seva participació en aquest nucli en secret per raons de seguretat. Lirca va estar usant un pseudònim en la seva participació tant en la dinamització de la web com d’altres tasques de coordinació del col·lectiu i alhora ja sota el seu nom real va impulsar el grup de Barcelona de la vaga de bancs i el primer grup que intentava muntar una cooperativa integral mentre Enric era a la presó. També va estar present l’any següent en fundar la Cooperativa Integral Catalana.

Així doncs, les diferents iniciatives del Col·lectiu Crisi, inclosa la recerca i definició del concepte de Cooperativa Integral no hauria estat possible sense la recerca, discusions i treball creatiu colze a colze de tots dos.

This post is also available in: Spanish

Speak Your Mind

*