Calafou, la colònia industrial

L’antiga colònia Marçal, situada a la comarca d’anoia, tocant a Vallbona d’Anoia, amb una extensió de 28.000m2 de sòl industrial, dels que 8000 eren edificats amb naus, habitatges i edificis que antigament eren escola, menjador, botiga, oficines i una esglèsia, va ser una de les troballes de l’Enric, cercant espais per poder-los col·lectivitzar. De manera proactiva va ser ell qui va investigar fins trobar la possibilitat de negociar sobre aquest espai fins que es va aconseguir arribar a un acord. El dia 8 de juliol de 2010, la Cooperativa Integral Catalana signà un contracte de lloguer amb opció a compra de Ca La Fou, compra que es formalitzarà en els propers anys, gràcies a la participació activa i aportacions econòmiques de tots els membres i simpatitzants del projecte. Així, l’antiga colònia industrial passava a ser la colònia ecoindustrial poscapitalista.

L’adquisició col·lectiva comptava amb aquests 28 mil metres quadrats al servei dels moviments socials i de l’autogestió en el reciclatge, l’ecologia, les energies renovables, la informàtica, tot plegat en base a les pròpies necessitats. També es comptava amb 27 habitatges, on l’accés estaria vehiculat amb la compra de la cecció del dret d’ús per part de la cooperativa.

Aquell mateix estiu es va activar un campament a Calafou, per donar a conèixer el projecte, obrint-lo a persones i grups interessades en formar-ne part, on es facilitaria l’acollida i la formació sobre la CIC i la implicació de noves participants actives. En aquell moment també va esdevenir un espai de reflexió, formació i generació de projectes de futur pel moviment del 15-M. Un altre objectiu important d’aquestes jornades va ser el de donar suport a la rehabilitació i adequació de l’espai de ca l’afou, per omplir-lo d’activitat i de vida. El campament va ser un èxit, van assitir centenars de persones al llarg del campament, de manera que va ser un treball intensiu per activar aquest gran repte. D’altra banda, les Jornades Assembleàries que es van celebrar aquell estiu, van sentar les bases per dinamitzar la Renda bàsica i la remuneració de tasques, la presa de decisions, les quotes i l’ economia i la dinamització de comissions. D’aquesta manera, va emergir amb força el procés d’autoorganització de la cooperativa, comptant a més amb el naixement del projecte de Calafou, com a exemple tangible i real de la creació d’una societat millor. Des de llavors fins al dia d’avui, és un espai on es fomenten projectes productius afins amb l’ideari respecte el foment de l’economia social, la cooperació, l’ecologia i la permacultura. Per les característiques de l’espai, es concep com òptim per desenvolupar activitats productives relacionades amb la fabricació i el desenvolupament tecnològic, esdevenint així llavor d’on emergiran iniciatives encaminades a l’autosuficència energètica i de maquinària.

Tota la informació al seu web calafou.org

This post is also available in: Spanish

Speak Your Mind

*